Blat kuchenny musi spełniać wiele wymagań: musi być wytrzymały i odporny, zarówno na działanie czynników zewnętrznych (takich jak wysokie temperatury i wilgoć), jak i uszkodzeń mechanicznych. To jednak nie wszystko. Idealny blat powinien być łatwy w czyszczeniu i musi idealnie pasować do całej aranżacji wnętrza.
Blaty na wysoki połysk
Wśród blatów laminowanych możemy wyróżnić matowe oraz te, które pokryte są lakierem z wysokim połyskiem. Jeśli chodzi o czarny blat kuchenny połysk opinie są bardzo różne. Z pewnością są to produkty o wyjątkowym wyglądzie, które wspaniale komponują się z skandynawskimi i nowoczesnymi wnętrzami. Wiele osób unika ich jednak z powodu szybkiego powstawania zabrudzeń oraz łatwego osadzania się kurzu i pyłków.
Rodzaje blatów kuchennych
Od rodzaju blatów kuchennych zależy przede wszystkim ich wytrzymałość i odporność. Wśród blatów wyróżnić można:
1. Blaty kamienne – wyjątkowo trwałe i odporne zarówno na uszkodzenia mechaniczne (czyli odpryski), jak i działanie innych czynników zewnętrznych. Są jednak stosunkowo drogie i trudniej dostępne.
2. Blaty stalowe – wykorzystywane są praktycznie jedynie w lokalach gastronomicznych, rzadko w domach. Są łatwe w myciu i mogą przetrwać wiele lat, jednak narażone są na powstawanie rys i drobnych uszkodzeń.
3. Blaty laminowane – jedne z najbardziej popularnych, są wykonane ze sklejki, która następnie pokrywana jest specjalnym lakierem. Ich zaletą jest niska cena, laminat jednak jest mało odporny na odpryski i uszkodzenia.
4. Blaty drewniane – dosyć rzadko wykorzystywane w kuchniach. Wiele osób unika ich z powodu błędnego przeświadczenia o ich niskiej odporności na wilgoć. Blaty drewniane pokrywane są jednak warstwą specjalnego lakieru, który nie powinien przepuszczać wody.