Podłoga w kuchni musi spełniać wiele wymagań. Powinna być odporna na zalania i uszkodzenia mechanicznie, ale również estetyczna i łatwa w utrzymaniu w czystości. Jaką podłogę do kuchni wybrać?
1. Podłoga z płytek ceramicznych
Płytki ceramiczne są powszechnie wykorzystywane jako materiał podłogowy w kuchniach, łazienkach i ubikacjach. Są one odporne na działanie wilgoci, wyjątkowo łatwe do mycia i trwałe. Ich minusem jest dosyć duża kruchość – łatwo je uszkodzić mechanicznie poprzez upuszczenie ciężkiego przedmiotu.
2. Podłoga pokryta gumolitem
Gumolit jest materiałem niezbyt trwałem, jednak jego zaletą jest wyjątkowo niska cena, dostępność wielu różnych kolorów i odcieni oraz łatwość w jego nakładaniu.
3. Podłoga drewniana
Podłogi drewniane są odporne na zarysowania oraz uszkodzenia, jednak są stosunkowo drogie. Jeśli wybieramy rozwiązanie takie jak podłoga drewniana do kuchni cena uzależniona jest nie tylko od metrażu, ale również o jakości drewna. Z rodzimych gatunków najlepiej sprawdza się buk lub dąb – to drewna wyjątkowo odporne również na działanie wilgoci i wyższych temperatur.
4. Panele podłogowe
W sklepach meblarskich znajdziemy specjalne panele, które dedykowane są do aranżacji kuchennych. Są one bardziej odporne na uszkodzenia i zarysowania. Największą wadą paneli jest to, że między nie może wnikać woda, przez co istnieje ryzyko ich napuchnięcia, a tym samym konieczność wymiana podłogi w całości lub jej zniszczonej części.