Sercem każdego domu jest kuchnia, która tak naprawdę nie jest miejscem przeznaczonym tylko do gotowania – domownicy jedzą w niej posiłki, piją poranną kawę. Kuchnia ma to do siebie, że najlepiej się w niej rozmawia, dlatego wielu ludzi przykłada mnóstwo starań, żeby była ładnie i funkcjonalnie urządzona. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia jest blat, który musi spełniać szereg wymagań – być wytrzymały, estetyczny, odporny na działanie wysokiej temperatury i łatwy w utrzymaniu czystości.
Jakie są rodzaje blatów kuchennych?
Od wielu lat największą popularnością cieszą się blaty laminowane. Dawniej ich jakość była dość wątpliwa, jednak to już przeszłość. Obecnie wykonuje się je z odpornej na ogień płyty wiórowej, która jest pokryta laminatem. Jednak blaty laminowane to nie jedyna dostępna opcja. Na rynku istnieje mnóstwo ciekawych rozwiązań, którym warto się bliżej przyjrzeć:
-
blaty mineralno – akrylowe – inaczej nazywane corianowymi. Występują w szerokiej gamie kolorystycznej, a możliwość bezspoinowego łączenia i termoplastyczność pozwalają na tworzenie nawet najbardziej fantazyjnych przestrzeni. Płyty mineralno – akrylowe są niestety dość drogie, ale za wysoką cenę otrzymujemy solidny produkt, odporny na zarysowania i środki chemiczne. Blaty himacs można również bardzo łatwo odświeżyć, nawet jeśli pojawi się uszkodzenie.
-
blaty konglomeratowe – to jedno z najlepszych rozwiązań, które można zastosować w kuchni. Konglomeraty powstają poprzez połączenie piasku z kwarcowego z żywicą poliestrową i pigmentami, umożliwiającymi tworzenie blatów w wielu wariantach kolorystycznych. Wśród ich licznych zalet można wymienić odporność na działanie kwasów, wysokiej temperatury czy odkształcenia.
-
blaty ze spieków kwarcowych – w ostatnim czasie to prawdziwy przebój jeśli chodzi o kuchenne aranżacje. O wyjątkowości spieków kwarcowych świadczy fakt, że są niezwykle cienkie, mają 5-10 milimetrów grubości. Ich atutem jest trwałość, odporność na detergenty i ogień. W kuchni szczególnie ważne jest aby zastosowane materiały były higieniczne, a płyty ze spieków nie dopuszczają do rozwijania się bakterii, grzybów i pleśni, mimo częstego kontaktu z wodą.
-
blaty betonowe – obecnie można zauważyć tendencje do wykorzystywania betonu w wielu aranżacjach, także w kuchni. Jest to trend, który stale zyskuje na popularności. Blaty betonowe są zbrojone, a po wylaniu trzeba je zaimpregnować. Jest to konieczne, żeby blat mógł mieć kontakt z żywnością i był trwały.