Zalety młóta browarnianego.

Pasza, jaką jest młóto browarne powstaje podczas produkcji piwa typu pils w browarach należących do Kompanii Piwowarskiej. Chociaż Kompania nie prowadzi sprzedaży młóta browarnianego dla osób indywidualnych, to możemy ją nabyć u producentów pasz. Młóto nazywane jest paszą mlekopędną. Ma mnóstwo zalet i właściwości, które bezpośrednio przekładają się na wyniki w hodowli. Czym charakteryzuje się młóto i w jaki sposób poprawia jakość produktów hodowli?

Młóto browarniane:

Młóto jest wykorzystywane głównie w hodowli bydła. Cechuje się wysokim poziomem białka chronionego, które trawione jest w jelicie i wpływa znacząco na zawartość białka w mleku. Niedobory białka w żwaczach krów pojawią się, gdy do skarmiania stosuje się zbyt dużą ilość niskobiałkowej paszy objętościowej, na przykład kiszonkę kukurydzianą. Podawanie młóta browarnianego zapobiega problemom żwaczy, dzięki wysokiej zawartości białka. Młóto ma działanie stabilizujące w procesie fermentacji zachodzącej w żwaczu tym samym chroni przed kwasicą żwaczy. Dodatkowo niska zawartość potasu w młócie browarnianym, sprawia, że ma ono pozytywny wpływ na równowagę składników mineralnych. Przede wszystkim chodzi tu o magnez, ale też i o inne pierwiastki niezbędne do zachowania dobrego zdrowia zwierząt. Pasza treściwa, jaką jest młóto pozostaje w żwaczu dłużej przez co lepiej pracuje, a krowy mogą pozyskać więcej energii i białka. Zwiększenie wydajności trawienia jest możliwe dzięki temu, że pasza ta nie przechodzi przez czepiec z łatwością, co pobudza krowę do wzmożonego przeżuwania. Młóto ma też korzystny wpływ na mięso. Optymalne środowisko w żwaczu ma wpływ na profil kwasów tłuszczowych znajdujących się właśnie w mięsie. Młóto może być stosowane czasowo jako zamiennik paszy objętościowej lub jako dodatek do lekkiej lub bogatej kiszonki z traw.

Co znajduje się w młócie?

  • Głównym składnikiem tej paszy jest białko, z którego 58% stanowi białko nierozkładane w żwaczu. Jest ono trawione dopiero w jelicie cienkim, co prowadzi do zjawiska ograniczenia poziomu mocznika w mleku. Młóto jest więc niezwykle przydatne, gdy chcemy doprowadzić do obniżenia zawartości mocznika. Uzyskanie produktu pożądanej jakości jest możliwe, ponieważ duża zawartość w dawce pokarmowej białka jelitowego ma ogromne znaczenie dla syntezy i poziomu białka w mleku.
  • Młóto zawiera także aminokwasy ( mikroelementy i makroelementy ) oraz witaminy z grupy B i witaminę A i E.

Dla jakich krów młóto browarniane będzie najlepsze?

Młóto jest przeznaczone głównie dla krów mlecznych oraz bydła mięsnego. Dla krów zasuszonych należy zminimalizować dawkę. Pasza ta charakteryzuje się bardzo dobrą smakowitością, co przekłada się na wzrost masy bydła mięsnego i w efekcie skraca czas hodowli.

Przechowywanie młóta:

Najlepsza konserwacja jest możliwa poprzez przechowywanie w silosach lub pryzmie. Wówczas, pod przykryciem pasza ta ulega zakiszeniu i może być podawana zwierzętom. Świeże młóto nie jest zbyt zdrowe dla bydła, może prowadzić do biegunek i problemów z trawieniem. Prawidłowo składowane młóto browarniane i trzymanie się zaleceń, co do dawki przeznaczonej dla konkretnej grupy, korzystnie wpływa na zdrowie zwierząt oraz produkty pochodzące z hodowli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *